Hogyan készül a hűtőkamra?
A hűtőkamrák remek szolgálatot tesznek olyan helyeken, ahol nagy mennyiségű hűtött áru megfelelő hőmérsékleten történő tárolását kell megoldani. Erre az élelmiszeriparon kívül sok más területen, például a vendéglátóiparban is szükség lehet. A hűtőszekrények kapacitása sok esetben kevésnek bizonyul, emiatt pedig alternatív megoldásokra van szükség. Ilyenkor jön számításba a hűtőkamrák egyedi tervezése, kivitelezése.
Vevői igények felmérése
A hűtőkamrák tervezése, kivitelezése minden esetben az egyedi igényeknek megfelelően történik. Ahány felhasználó, annyiféle különböző elvárás merül fel. Nincsenek fix méretek vagy standard paraméterek, a megrendelőtől függ, hogy milyen méretű és milyen egyéb jellemzőkkel rendelkező kamrát szeretne kialakítani.
Előírások
A szakembereknek a helyszín adottságait, az építészeti követelményeket, valamint a környezeti és higiéniai előírásokat is figyelembe kell venniük a tervezéskor. Erre többek között azért van szükség, mert a hűtőkamrát engedélyeztetni kell, az engedélyt pedig csak akkor adja ki az illetékes hatóság, ha az előírásoknak megfelelően kerül kialakításra.
Hűtőkamra kivitelezés
Ezt követően történik a hűtőkamrák építése és helyszínre szállítása. A modern változatok kétkomponensű poliuretán hab alapú szendvicspanelekből készülnek. Ennek egyrészt az az oka, hogy a szendvicspanelek nagyon rugalmasak, könnyedén alakíthatóak és méretre vághatóak. Másrészt pedig költséghatékony kivitelezést tesznek lehetővé.
Próbaüzem
Amikor kész a hűtőkamra, akkor az utolsó lépés a rendszer tesztelése, azaz a próbaüzem. Ennek során a hűtőrendszerből eltávolításra kerül a levegő és a nedvesség. A teszt alkalmával feltárásra kerülnek az esetleges hibák, így azokat időben ki lehet javítani.
Bővebb információ: frigoprofil.hu