Karrier oktatás felsőfokon!
Minden, ami a sikeres karrierhez kell.

A 3D mozifilmek káros hatásai

Ma már szinte minden filmnek van 3D verziója a mozikban és nagyon sokan nézik őket. Az amerikai statisztikák szerint évről évre csökken a nézők száma, de vajon miért? Valóban vannak káros hatásai, vagy csak unják a látványokat a nézők? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A 3D mozifilmek káros hatásai

Káros élettani hatásokat mutattak ki a tudósok

A 3D technológia megjelenésével nagyon sok embert be lehetett vonzani a mozikba, de ma már elmondható, hogy jelentősen csökkent a nézők száma, és egyre többen keresik a hagyományos 2D vetítési technológiákat. Egyrészt a mai mozifilmek unalmasak, nincs történetük és csak a látványra mennek. Ez nyilván ideig-óráig működik, de a nézők sem hülyék, és egy idő után nagyon unalmas lesz az egyébként nem olcsó moziélmény.

A 3D nem csak a mozikban, de már az otthoni televíziókban is megjelent egy ideje, ami aggodalomra adhat okot. A szemészek szerint káros hatással vannak a 3D-s filmek az emberekre. Sok néző panaszkodott fejfájásra és különböző szempanaszokra a vetítések után. Michael Rosenberg amerikai szemorvos szerint sok ember él együtt kisebb szemproblémával, ami lehet akár apró eltérés az egyes szemizmok egyensúlyában. Ezt normális körülmények között az agy maradéktalanul kompenzálja, a 3D-s mozik azonban merőben új érzékelésre késztetik a szemet, ami fokozott terhet ró az agyra is. Ez sok esetben fejfájást vagy rosszabb esetben hányingert válthat ki, ráadásul akiknek nincs térlátása, ezek a filmek élvezhetetlenek.

Jelenleg folynak még a kutatások a káros hatások bebizonyítása miatt, de elég sok olyan jelenség van, amit már most is ismernek, csak még nem bizonyítottak. Hosszabb időn át nézett 3D-s mozik esetén átmeneti látászavar is felléphet, hiszen a szem alkalmazkodik a látványhoz és a film végeztével idő kell neki, amíg visszaáll. Bizonyosnak tűnik, hogy kisgyermekek esetében a látórendszer fejlődését komolyan befolyásolhatja a gyakori és hosszan tartó természetellenes 3D látványélmény. Bizonyított, hogy egy japán gyermek maradandó kancsalságot szenvedett, miután végignézett egy 3D filmet a moziban.

A 3D élmény nem új technológia, már korábban is próbálkoztak vele, de az akkori emberek a sok kellemetlenség miatt nem fogadták örömmel ezt a technológiát. Elképzelhető, hogy a 3D mozi korábbi sikertelensége nem feltétlenül a gyatra szemüvegek vagy a filmvetítés technikai problémái voltak, hanem az, hogy a filmek nézése jelentősen megterhelte az emberek látórendszerét.


Címke: Mozifilmek
Dátum: 2019-02-20